Vad är ett e-sim egentligen?

Vad är ett e-sim egentligen?

Sim-kort

Du känner säkert till vad ett sim-kort är. Det är det där lilla kortet som du stoppar i mobilen för att ens kunna använda den. 

Sim-korten kom till från början för att operatörerna skulle slippa programmera varje mobil för sig. Det var enklare att använda ett fysisk kort med alla uppgfiter som enkelt kunde stoppas in i en mobil istället för att programmera den.

Om du byter mobil, så måste du flytta sim-kortet från din gamla mobil till din nya. Detta gör att du kan fortsätta använda din telefonnummer i din nya mobil.
Här kan problem uppstå om du t.ex tappar bort din mobil. Även om du har en reserv hemma kan du inte använda den, för du har inte kvar ditt sim-kort utan måste beställa ett nytt av din operatör.


Olika storlekar på sim-kort

Sim-korten som finns idag är av olika storlekar, men fyller samma funktion. Det finns sim, micro-sim, nano-sim och mini-sim. De första sim-korten var stora som kreditkort, men efterhand som mobilerna blev mindre så minskade även storleken på sim-korten.

E-sim

Ett e-sim är tänkt att fungera som ett digitalt simkort. Du ska alltså inte behöva ha ett fysiskt sim-kort.

E-sim står för ”embedded sim”, inte elektronisk sim som många tror.
Det betyder att funktionen för vanliga sim-kort som tidigare satt i mobilen placeras i en krets direkt i en mobiltelefon.

Andra prylar än mobiler.

Att slippa bråttas med fysiska sim-kort är en stor fördel om man vill spara plats i en enhet.
Avsaknaden av ett fysiskt sim-kort gör att tillverkaren kan göra enheten mindre. Det kan vara till exempel en smart klocka eller annan pryl som ska ha uppkoppling mot internet. Det blir även lättare att göra prylarna vattentäta.

Varför används inte e-sim idag redan?

Kretsen för e-sim fjärrprogrammeras med samma uppgifter som ett vanligt sim-kort: en unik kod som är kopplat till ditt telefonnummer och abonnemang.
För att e-sim ska fungera måste kretsen kunna programmeras och omprogrammeras, annars skulle du inte kunna byta operatör, telefonnummer eller något annat som har med abonnemanget att göra. Det innebär att operatörerna måste lägga till stöd för tekniken i sina system innan du kan börja använda det.
Tekniken kommer förmodligen inom kort.